Автор: Радостина Георгиева

На 13 март 2014 г. се роди второто ми дете! Почти успешен VBAC, завършил със секцио по спешност.

Ето и историята.


Родих първия си син преди три години и половина, секцио по спешност в хода на раждане. Още от раждането на баткото бях убедена, че второто дете ще опитам да родя по нормален път.

Вече бременна в осмия месец с второто детенце, направих уговорка с лекар, който беше съгласен да опитаме вагинално раждане, въпреки че имам предишно секцио. Тъй като датата на термина дойде, а раждането не бе започнало, лекарят ми бе съгласен да изчакаме да пренося до една седмица, след което ме чакаше секцио.

Преносих 3 дни, имах си едни 2 см разкритие. На четвъртия ден в 18:30 ч. започнаха контракции. Няколко контракции на по 20 минути, после няколко на по десет минути. До 22:00 ч вече бяха на 3-5 минути и започнахме да се подготвяме да отиваме към болницата.

Когато пристигнахме там в полунощ, дежурния доктор установи, че съм с 3 см разкритие, а контракциите вече бяха на по-малко от две минути, много силни. Започна да ми прилошава и да повръщам на всяка контракция.

Тук се предадох физически и сама поисках секцио. Вътрешно се обвинявах, че няколко години се подготвях за този момент, че той настъпи и че се предадох толкова рано. Но физически чувствах, че няма да мога да издържа до 10 см при тези чести и силни контракции, а доктора не препоръчваше обезболяване, защото може да се прикрие евентуална руптура.

И така, изчакахме 30 мин да се събере екипа за операцията. Тръгвайки към залата за секцио усетих напъни. Вече бях седнала на операционната маса, за да ми слагат спинална упойка – усетих отново напъни. Казах на моя доктор. Той веднага ме прегледа и установи … пълно разкритие!

В този момент съм изключително благодарна на доктора, защото той ми предложи да опитаме нормално раждане и веднага се съгласих. След няколко напъна обаче започнаха да падат тоновете на бебето и не се оправяха. Затова се върнахме в залата за спешна операция. Докторът ми каза, че белегът от предишното ми секцио е бил напълно здрав и ако не са били лошите тонове на бебето съм щяла да изстрелям бебето за най-много половин час.

Изключително съм благодарна на моя лекар, че позволи да пренося бебето и да го изчакаме да реши самичко кога иска да излезе на бял свят, че ме свали от операционната маса, за да ми даде шанс да родя вагинално! Това е историята за моя почти успешен VBAC. :)

*VBAC – абривиатура от английското Vaginal Birth After Caesarean – Вагинално раждане след цезарово сечение.

Подобни публикации: